New Hope barnfond

Elevhemmet Bengt’s House invigt på Kiotani skolan i Nairobi

ByHelena Hedlund

Elevhemmet Bengt’s House invigt på Kiotani skolan i Nairobi

Bengt Bengtsson, som grundade Fritidsresor, gick bort i april 2016. När Bengt sålde Fritidsresor donerade han en ansenlig summa pengar till New Hope, Reseindustrins Barnfond. Dessa pengar har under åren satsats i New Hopes projekt. Återstoden av pengarna tillsammans med alla de gåvor som strömmade in från Fritte Veteranerna och Blåskjortorna i samband med Bengts bortgång utgjorde grundplåten till det elevhem, som via New Hopes försorg byggts på den nya internatskolan Kiotani i Lukenya Hills ca 1,5 timme utanför Nairobi i Kenya.

Barnen, som får bo på skolan, kommer från utsatta miljöer i Nairobis slumområden. Här får de en chans till skolgång och ett normalt liv, borta från prostitution och droger.

Invigningen blev till en riktig festdag!  Huset började användas i början av terminen, fast det återstår en del ”finish” som att sätta kakel i badrummen och slutlig målning.  Men för de 34 barn som bor här nu är det av mindre betydelse.  De har aldrig sovit i en egen säng och har aldrig haft tillgång till rinnande vatten hemma innan de kom till Bengt´s House.  Det finns plats för lika många barn till i huset, men just nu har organisationen som driver skolan, Postive Life Kenya, inte ekonomiska möjligheter att ta hit fler barn.  Mat, kläder och personal kostar, och innan man har sponsorer till den dagliga driften måste man avvakta med att öka barnantalet.

På invigningen 4 februari var inte bara barnen som bor i hemmet med, utan också massor av andra barn från grannskapet som går på skolan, totalt ca 100 barn. En del av deras mammor, småsyskon och mormödrar firade också invigningen, så det var en färgglad skara som njöt av dans och tal från diverse kommunpampar.

Alla barn som bor på skolan fick plantera var sitt träd och fick sedan i uppdrag att pyssla om trädet och se till att det får vatten varje dag innan de går och lägger sig.

Fritte Veteranen Claes Berggren kom med en bil fullastad med mat och sockerdricka. Hans kockar serverade ris, köttstuvning och grönsaker till alla – det måste ha varit bortåt 300 personer! Gissa om det var uppskattat!  Ungarna fick först och satt sedan på marken i den gassande solen och njöt!  Alla tallrikar var renskrapade när de var färdiga!

Nu finns Bengt´s hus i Lukenya Hills ca 1,5 timma från Nairobi och massor av barn kommer att få sitt hem i det under kommande år!

New Hope fortsätter att bygga på skolan i den takt de hittar ekonomiskt stöd. Det saknas fortfarande kök, matsal, skolsalar och ett elevhem för pojkar innan drömmen om en trygg hamn för slumbarnen blir verklighet.
Traädplantring Kiotani Lukenya HillsFood Kiotani School KenyaSchool food Lukenya Hills Machakos

About the author

Helena Hedlund administrator