New Hope barnfond

Det finns inga gratis luncher……….

ByHelena Hedlund

Det finns inga gratis luncher……….

Det finns inga gratis luncher – det vet alla! Förr eller senare måste man öppna plånboken. Men om pengarna man betalar går till något bra ändamål, så känns det ändå ok! Det var den tanken som låg bakom Madeleine Arner Norell och Elisabet Lanz initiativ att ordna luncher för sina väninnor.

Madeleine och Elisabet fixade soppa och bröd, kokade kaffe och bakade kaka, nya kontakter skapades och gamla kontakter återuppstod. Elisabet berättade om New Hopes Kiotani projektet i Kenya. Alla kunde köpa Kazuri halsband och New Hope armband.

Intäkterna från luncherna skulle först gå till solcellslampor på Kiotani barnhemmet i Nairobi. Redan efter första lunchen hade man nått det målet! Lamporna är beställda och skall installeras när en representant från Sverige kommer ner till hösten. Det betyder att omgivningarna kring skolan och barnhemmet kommer att bli mycket säkrare för barnen och lärarna som bor där.

Nästa sak på önskelistan från Kiotani var 2 kossor. Korna skall förse barnen med mjölk, men man kommer också att ta till vara gödseln. I början kommer man att använda gödseln för odlingarna på skolan. Man odlar kål och lök, som man dels använder själva i matlagningen, men överskottet säljs på den lokala marknaden. På sikt hoppas man kunna bygga en gas anläggning med gödseln som bas, för att spara kol och ved när man skall laga skolmaten.

Efter ytterligare tre lunch sammankomsterna finns det nu pengar att köpa 2 kossor! Men först skall det byggas ett skydd för kossorna.

Luncherna blev mycket uppskattade! En av deltagarna, Eha Arg, har redan arrangerat sin egen insamlingslunch och till hösten kommer ytterligare deltagare att bjuda in sina vänner till liknande arrangemang. Några funderar på en ”After Work” som bygger på samma idé.

Har du lust att testa? Allt man behöver är en lagom stor matsal eller kök, en stor gryta att koka soppa i och en lista på vänner och kollegor som man inte haft tid att träffa på länge! Alla har gått mätta från bordet, fått något nytt att tänka på och dessutom har man haft en trevlig och glad samvaro med nya och gamla bekanta! En vitamininjektion i vårvintern!

CIMG8095IMG_1092Pebbles-Summer days (02 2010)

About the author

Helena Hedlund administrator