New Hope barnfond

Bygget av klinik för barn och mammor klar i Bwejuu på Zanzibar

ByHelena Hedlund

Bygget av klinik för barn och mammor klar i Bwejuu på Zanzibar

I byn Bwejuu på Zanzibar hade man en dröm om att få en egen klinik för barn och för blivande mödrar. Med mycket entusiasm började man bygga men när man hade fått upp väggarna tog pengarna slut. Hotellföretaget, Zanzibar Collection, driver hotell i närheten och engagerade sig i att bygga färdigt kliniken tillsammans med New Hope. Byggnationen av den del där barnen skall få hjälp har bekostats genom en donation från Bengt Bengtsson, grundaren av Fritidsresor.

2012 påbörjades bygget och i slutet av 2013 var hela kliniken klar. Det kan tyckas en lång tid, men det var viktigt att ta vara på det engagemang som fanns i byn och låta projektet ta den tid som det behövde. Under hela tiden har vi fått kontinuerliga rapporter om hur bygget fortgår. Alla kostnader har kontrollerats in i minsta detalj. Sjukvårdskunnig personal från Sverige har kommit med inputs, så att kliniken skulle bli så funktionell som möjlig.

Helena Löfgren från New Hopes styrelse besökte projektet i slutet av 2012. Under projekt på vår hemsida kan du läsa hennes rapport.

Halva sjukhuset är till för barnen och halva för de vuxna. Att kliniken finns i byn Bwejuu kommer att göra livet mycket enklare för alla. Nu behöver man inte göra den långa resan till sjukhuset i Stonetown, en resa som både tog mycket tid och kostade pengar. På kliniken kommer man att kunna sköta om de enklaste krämporna (både för barn och vuxna). Barnen kan få sina vaccinationer och få hjälp med malaria. Man kan utföra hälsotester.  Dessutom kommer kvinnorna i byn med omgivning att få möjlighet till bättre kontroller när de väntar barn, vilket vi hoppas skall innebära att barnadödligheten minskar och att mammorna kan få säkrare förlossningar.

Kliniken är efter vårt synsätt enkelt inredd, och vi samlar fortfarande pengar till de sista detaljerna. Dessutom skall området kring kliniken planeras.  Genom vår webshop kan du stötta det här projektet så vi snabbt kan få hela kliniken att fungera.

zanzibar6

klart behandlingsrum 2

SONY DSC

klart_minnesskylt

About the author

Helena Hedlund administrator