,

Besök på KenSwed Skolan i Nairobi februari 2023

KenSwed skolan ligger ca 45 minuter öster om Nairobi, vid de berömda kullarna Ngong Hills. Skolan grundades av marathonlöparen Isaac Macharia för att hjälpa barn, vars föräldrar inte har möjlighet att ge barnen en gymnasieutbildning. Läs mera om Isaac i den här artikeln i en lokal tidningen i Kenya : Isaac Macharia: Retired athlete with…

By.

min read

Eleverna på KenSwed 2023

IMG_9356

KenSwed skolan ligger ca 45 minuter öster om Nairobi, vid de berömda kullarna Ngong Hills. Skolan grundades av marathonlöparen Isaac Macharia för att hjälpa barn, vars föräldrar inte har möjlighet att ge barnen en gymnasieutbildning.

Läs mera om Isaac i den här artikeln i en lokal tidningen i Kenya : Isaac Macharia: Retired athlete with big heart for philanthropy | Nation

Isaac är äldsta barnet i en syskonskara på 10. Ingen av hans föräldrar kan skriva och läsa, men de har alltid kämpat för att alla barnen skall få en utbildning. Isaac klarade sig bra i skolan och fick så småningom en plats på en ingenjörsutbildning i Nairobi. Han fick bo hos en god vän 18 kilometer från skolan. Han hade inte pengar till bussbiljett, så han började med att gå en bit. Sedan började han jogga, och till slut sprang han till skolan och hem varje dag.

Problemet var att han slet på sina skor. Han läste om ett välgörenhetslopp i Nairobi där man kunde vinna löparutrustning, så han anmälde sig. Halvvägs genom loppen fick han nys om att om man fick en pallplats så blev man sponsrad till ett marathonlopp i Europa. Så han sprang för livet, och hamnade på prispallen!

Där började Isaacs idrottskarriär med olika marathon lopp runt om i världen. Nu är han pensionär, men det händer att han då och då agerar ”hare”.

Från början var tanken att det skulle bli en skola för framtida atleter, som inte hade pengar till gymnasieutbildning. Det var så Isaac kom i kontakt med Per Olof Hansson, som besökte Kenya tillsammans med ett gäng studenter från Linköpings Universitet. Sedan rullade allt vidare. Så småningom blev Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman engagerade. Och skolan blev KenSwed.

Man lägger fortfarande stor vikt på fysiska aktiviteter, men samtidigt jobbar man på att höja den akademiska standarden, och framför allt arbetar man med att få studenterna att tro på sig själva. Hela tiden betonar Isaac att man kan inte bara tycka att livet är orättvist, bara för att man är fattig. Man måste själv ta tag i sitt öde och jobba för sin egen framtid. Isaac besöker skolan regelbundet och har ”pep talks” med eleverna.

Jag blev själv förvånad över hur ”våra” studenter utvecklats. Från att ha varit blyga och försagda flickor och pojkar på sina gamla skolor var de frimodiga och pratade om sina problem och framgångar.

/Elisabet mars 2023